Filteren

Scheiding: wanneer mag mijn kind kiezen?

17-01-2023

Scheiding: wanneer mag mijn kind kiezen?

‘Zodra mijn zoon 12 wordt mag hij kiezen bij wie hij wil wonen. Waarschijnlijk kiest hij dan voor mij en kunnen we eindelijk naar de andere kant van het land verhuizen. Dan ben ik weer in de buurt van mijn familie en kan hij daar op de middelbare school beginnen.’ Dit soort uitspraken horen wij in de praktijk regelmatig. Of het nu gaat om de hoofdverblijfplaats, de omgangsregeling, de feestdagen of vakanties, veel mensen denken dat kinderen vanaf hun 12e jaar zelf mogen beslissen. Maar dat klopt niet.

Lees meer

Partneralimentatie 2023

29-09-2022

De berekening van partneralimentatie wijzigt (mogelijk) in 2023

Bij de berekening van partneralimentatie rekenen we op dit moment nog met werkelijke woonlasten. Per 1 januari 2023 komt hier waarschijnlijk verandering in en gaan we rekenen met een forfaitair bedrag van 30% van het netto besteedbaar inkomen, net als bij de berekening van kinderalimentatie. In dit blog vertellen we je wat dat betekent.

Lees meer

Netto kosten voor kinderopvang, behoefteverhogend of niet?

25-08-2022

JiN is het tijdschrift voor Jurisprudentie in Nederland. Per jaar worden ruim 200 relevante uitspraken uit alle rechtsgebieden opgenomen, samengevat en geannoteerd. Deze annotaties zijn kort en to-the-point en geven de belangrijkste praktische implicaties van de uitspraak weer. Het tijdschrift is naar rechtsgebied ingedeeld. De volgende rechtsgebieden komen aan bod: arbeidsrecht, personen - en familierecht, ondernemingsrecht, civiel recht, strafrecht en bestuursrecht.

In de vierde uitgave van 2022 van de JiN heeft mr. Mieke Kemmers een noot geschreven bij de uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 1 maart 2022. Je leest de uitspraak hier.

Lees meer

Wet pensioenverdeling bij scheiding

30-06-2022

De invoering van de Wet pensioenverdeling bij scheiding, die op 1 juli 2022 zou ingaan, wordt uitgesteld. Wij vertellen je wat de gevolgen zijn. 

Lees meer

Vervangende toestemming vakantie

01-06-2022

Gescheiden en met de kinderen op vakantie: hoe zit het ook alweer met (vervangende) toestemming?

De zomervakantie komt er weer aan! Wellicht verheug je je al op zon, zee, strand en mooie avonturen met de kinderen. Maar hoe zit het ook alweer als je gescheiden bent en samen met je ex-partner het ouderlijk gezag hebt? Waar heb je dan allemaal toestemming voor nodig? En wat kan je doen als je ex die toestemming niet wil geven?

Lees meer

Verdeling draagkracht - in beginsel gelijk - over alle kinderen

01-02-2022

In het tijdschrift JiN van oktober 2021 stond een noot van mr. Mieke Kemmers. De uitspraak ging over het wel of niet wijzigen van de bij beschikking vastgestelde kinderalimentatie met als hoofdvraag of de draagkracht van de man gelijk over alle vier zijn kinderen verdeeld moet worden, terwijl niet bekend is wat het inkomen is van de moeder van kind 2, 3 en 4 en haar partner. Had de man de plicht om deze inkomensgegevens in te brengen of was het juist aan de vrouw om deze inkomensgegevens op te vragen?

Je kunt het hele artikel en de visie van Mieke nu hier lezen.

Lees meer

Afwijken van de wettelijke maatstaven kan niet in het nadeel van een minderjarig kind

31-01-2022

In het tijdschrift JiN van juni 2021 stond een noot van mr. Hinka Hoekstra. De uitspraak ging over het wijzigen van een bij beschikking bekrachtigd ouderschapsplan in verband met grove miskenning van de wettelijke maatstaven en/of omdat nadien door wijziging van omstandigheden de afspraak niet meer aan de wettelijke maatstaven voldoet.

Je kunt het hele artikel en de visie van Hinka nu hier lezen.

Lees meer

Co-ouderschap hoe regel je dat?

18-01-2022

Als je gaat scheiden maak je samen afspraken over hoe je de zorg voor de kinderen het beste kunt verdelen. Deze afspraken leg je vast in een ouderschapsplan, zodat er duidelijkheid is voor zowel de ouders als de kinderen. Kun je nog goed met jouw ex-partner overleggen, dan kan co-ouderschap een mogelijkheid zijn. Maar wat is co-ouderschap precies en hoe zit het met de kinderbijslag en andere financiële regelingen? Het antwoord op de meest gestelde vragen geven we je in deze blog.

Lees meer

Scheiden in 10 stappen

02-09-2021

Scheiden is een emotionele gebeurtenis. Er komt in korte tijd zowel juridisch als emotioneel veel op je af. Er moet ontzettend veel geregeld worden. Stap 1 is dus het creëren van overzicht. Daarom dit artikel waarin je globaal kunt zien wat je te wachten staat en welke keuzes je moet maken. 

Lees meer

De financiën na de scheiding

24-08-2021

Niet zelden belanden mensen na de scheiding in financiële problemen. Door de scheiding goed af te wikkelen en direct overzicht in jouw in- en uitgaven te creëren krijg je veel meer inzicht en loop je minder risico op schulden en een chronisch tekort aan geld. Met deze 10 stappen start je aan een gezonde, onafhankelijke financiële toekomst.

Lees meer

Na de scheiding verhuizen met de kinderen mag dat?

22-07-2021

Huizenprijzen naar nieuw record kopt de NOS deze week. De stijging van 14,6 procent ten opzichten van het jaar ervoor is de hoogste in 20 jaar. Vooral in de Randstad is het voor eenoudergezinnen bijna onmogelijk om een betaalbare woning te vinden. Wij krijgen dan ook steeds vaker de vraag over verhuizingen naar plekken elders in Nederland, maar mag dat zomaar? Dat vertellen we je in dit blog.

Lees meer

10 tips voor een goede voorbereiding en een ontspannen vakantie.

08-07-2021

Gescheiden en op vakantie met de kinderen. Zeker het eerste jaar voor iedereen een spannend moment. Maar ook de jaren erna blijft het goed afstemmen. En met de huidige pandemie staan veel ouders nog meer tegen over elkaar dan anders.
Met deze 10 tips ga je goed voorbereid op reis.

Lees meer

Vaststellen behoefte bij partneralimentatie: correcties op hofnorm

01-07-2021

In het tijdschrift JiN van maart dit jaar stond een noot van mr. Mieke Kemmers. De uitspraak ging over het vaststellen van de behoefte bij partneralimentatie en correcties op de hofnorm.

Je kunt het hele artikel en de visie van Mieke nu hier lezen.

Lees meer

Kinderalimentatie voor kinderen vanaf 18 jaar

10-06-2021

Je kind wordt 18. Meerderjarig en volwassen. Mag je er dan ook van uitgaan dat het wel voor zichzelf kan zorgen? En dat de kinderalimentatie dus stopgezet kan worden? Het antwoord is ‘nee’. Op grond van de wet zijn jullie als ouders onderhoudsplichtig tot je kind 21 jaar wordt. In dit blog vertellen we er meer over. 

Lees meer

Het Ouderschapsplan

01-04-2021

Lees meer

Drie misverstanden bij kinderalimentatie

01-04-2021

Lees meer

Belastingaangifte na de scheiding

23-03-2021

Ben je in 2021 gescheiden of heb je in 2021 bij de rechtbank een verzoekschrift tot echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap ingediend? Dan eindigt het fiscaal partnerschap, maar mag je nog wel samen belastingaangifte doen. En dat heeft voordelen. Het is wel verstandig je hierbij goed te laten informeren. Ruim de helft van de gescheiden stellen vult de aangifte inkomstenbelasting namelijk verkeerd in. Om je op weg te helpen zetten we hier een aantal belangrijke zaken voor je op een rij.

Lees meer

Mijn kind laten vaccineren zonder toestemming van mijn ex. Mag dat?

18-02-2021

Het vaccineren van kinderen staat nog regelmatig ter discussie. In Nederland is gemiddeld 90% van de kinderen t/m 10 jaar gevaccineerd*. Dit betekent dat ca. 10% niet gevaccineerd is. Nu het corona-vaccin langzaam uitgerold wordt, staat het wel of niet vaccineren van een kind wederom ter discussie. Maar hoe gaat u hier als ouders mee om als u het samen niet eens bent? Mag u uw kind dan toch laten vaccineren? We geven antwoord op deze vragen in dit blog.

Lees meer

Alles over scheiden voor ondernemers

16-02-2021

Als u overweegt om uit elkaar te gaan, dan is dat altijd een ingrijpende gebeurtenis. Er zijn vaak veel vragen. Heb ik een advocaat nodig? Hoe regel ik het goed voor de kinderen? Wat zijn de kosten? Als u (samen) ook nog een onderneming heeft is het helemaal belangrijk dat u door een goede advocaat wordt bijgestaan. Om u inzicht te geven in alle zaken die bij een echscheiding in combinatie met ondernemerschap komen kijken, hebben wij een brochure ontwikkeld. Hierin vindt u het antwoord op al uw vragen. U kunt hem gratis downloaden.

Lees meer

Gratis brochure: Alles over scheiden

11-02-2021

Als u overweegt om uit elkaar te gaan, dan komen er veel vragen op u af. Hoe zet ik de eerste stap? Wat moet er geregeld worden?  Hoe regel ik het goed voor de kinderen? Heb ik een advocaat nodig? Wat zijn de kosten?  Om u op weg te helpen hebben wij een brochure ontwikkeld, waarin u het antwoord vindt op al uw vragen. U kunt hem gratis downloaden.

Lees meer

Wat als uw ex de kinderalimentatie vooral zelf gebruikt?

28-01-2021

Kinderalimentatie is bedoeld voor alle kosten die kinderen met zich meebrengen. Heeft u het idee dat het meeste geld aan uw ex zelf besteed wordt, dan kan dat heel frustrerend zijn. Maar kunt u hier wel wat tegen doen? En zo ja hoe? We vertellen het in dit blog.

Lees meer

Mag mijn ex zomaar foto’s van onze kinderen op social media plaatsen?

21-01-2021

Iedere week zie je foto’s van jouw kinderen op de Facebook pagina van jouw ex voorbij komen en ook jouw ex-schoonmoeder post er lustig op los. Jij vindt dit beslist niet oké en jullie hebben er regelmatig discussie over. Kun je hier via de rechter wat aan doen? Dat vertellen we je graag in dit blog.

Lees meer

Opnieuw samenwonen, wat betekent dat voor de alimentatie?

07-01-2021

Als u na uw scheiding een nieuwe partner heeft gevonden en wilt gaan samenwonen, kan dat (grote) gevolgen hebben voor de alimentatie. In dit blog vertellen we u welke gevolgen dat zijn en wanneer u daar rekening mee moet houden.

Lees meer

Corona en het wijzigen van alimentatie

19-12-2020

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. We maken ons zorgen om de gezondheid van onze dierbaren. Het openbare leven ligt stil, huiskamers zijn plekken voor school en werk geworden. Gevreesd wordt dat de impact op de economie groter zal zijn dan de kredietcrisis in 2008. Faillissementen en ontslagen lijken dan ook onafwendbaar. Misschien is jouw inkomen ook (deels) weggevallen? In dit blog lees je of dit invloed heeft op de alimentatie.

Lees meer

Ik wil ouderschapsverlof opnemen. Wat betekent dat voor de kinderalimentatie?

19-12-2020

Als je gescheiden bent en kinderalimentatie betaalt, ben je er vast van op de hoogte dat je in sommige gevallen het alimentatiebedrag kunt (laten) wijzigen. Als er iets is veranderd in je gezinssituatie bijvoorbeeld, of als het inkomen van jou of je ex-partner is gewijzigd. Maar hoe zit het als je inkomen daalt omdat je ouderschapsverlof opneemt? In dit blog geven we je antwoord op die vraag.

Lees meer

Wat betekent een erfenis of schenking voor de alimentatie?

17-12-2020

Telt een erfenis of schenking mee bij het (her)berekenen van de partneralimentatie? In dit blog geven we antwoord op die vraag.

Lees meer

Onregelmatig inkomen en alimentatie: wat is de draagkracht van een ondernemer?

10-12-2020

Bij het vaststellen van partner- en kinderalimentatie houden we rekening met jullie inkomen. Bij ondernemers en ZZP’ers is die draagkracht niet altijd eenvoudig vast te stellen. Ondernemen is tenslotte ook risico’s nemen. En dat gaat het ene jaar nu eenmaal beter dan het andere. Soms gooit een flinke crisis zoals de coronacrisis roet in het eten. En wordt een beoogd topjaar ineens een rotjaar. Bovendien moet je als ondernemer soms grote investeringen doen die de winst en dus ook jouw inkomsten drukken. Wat is dan je draagkracht? In dit blog vertellen we je hoe we rekening houden met wisselende inkomsten.

Lees meer

Scheiden tijdens Covid-19

10-12-2020

Een (gedeeltelijke) lockdown heeft veel invloed op het gezinsleven en de relatie. U bent veel vaker samen thuis en ook met betrekking tot de kinderen is samenwerking vereist. Inmiddels bevinden we ons in de tweede golf en is thuis blijven opnieuw het advies. Sommige stellen brengt het dichterbij elkaar, maar helaas zorgt het ook voor een wereldwijde toename van huiselijk geweld. Dit wordt niet alleen veroorzaakt doordat we vaker samen thuis zijn, maar ook door de extra zorgen om geld en gezondheid.

 

 

Lees meer

Covid-19 maatregelen bij Kemmers Familie Advocaten

22-06-2020

Kemmers Familie Advocaten hanteren de COVID-19 richtlijnen van het RIVM. Dit houdt in dat de advocaten en de medewerkers van Kemmers Familie Advocaten thuis blijven bij COVID-19 gerelateerde klachten, maar dat wij ook aan u vragen om bij genoemde klachten thuis te blijven. Afspraken kunnen overigens altijd telefonisch doorgang vinden als de afspraak op kantoor niet door kan gaan. 

Verder zullen wij u bij binnenkomst geen hand geven en u vragen uw handen te desinfecteren. 

Wij danken u voor uw begrip en medewerking.

Lees meer

De gebruiksvergoeding

11-03-2020

Als partijen in echtscheiding liggen, kan het voorkomen dat een van de echtgenoten de echtelijke woning verlaat en tijdelijk ergens anders gaat wonen. Degene die de echtelijke woning verlaat kan vanaf dat moment geen gebruik meer maken van zijn eigendom. Die echtgenoot kan een gebruiksvergoeding vragen vanwege het gemis van het genot van zijn woning die (mede) zijn eigendom is.

Lees meer

Wettelijke indexering alimentatie 2020

15-11-2019

Ieder jaar wordt er door de minister van Rechtsbescherming vastgesteld met welk percentage de alimentatie verhoogd moet worden.
Per 1 januari 2020 wordt de alimentatie met 2,5% verhoogd. Dit wordt ook wel wettelijke indexering genoemd.

Lees meer

Staking Familierecht Advocaten

15-10-2019

Familierecht Advocaten luiden de noodklok. 

Kemmers Familie Advocaten ondersteunt de actie. Iedereen in Nederland moet toegang blijven houden tot deskundige rechtshulp!

Lees meer

mr. Hoekstra geslaagd voor de Juridische Specialisatie Opleiding Familierecht!

11-02-2019

Afgelopen vrijdag heeft een van onze advocaten, Hinka Hoekstra, het examen afgelegd van de Juridische Specialisatie Opleiding Familierecht van de IMFO én is geslaagd!

Lees meer

Levenloos geboren kinderen kunnen worden geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP)

04-02-2019

Voorheen was het niet mogelijk om levenloze kinderen te registeren in de Basisregistratie Personen (BRP). Ouders konden een ‘akte van een levenloos geboren kind’ ontvangen.
Echter per 4 februari 2018 is het mogelijk om levenloos geboren kinderen te registeren bij de betreffende gemeente, ook met terugwerkende kracht.

Lees meer

Eindejaarswens

22-12-2017

Kemmers Familie Advocaten wenst iedereen fijne feestdagen en een gezond en (uiteraard) juridisch verantwoord 2018! ðŸŽ„🎆

Lees meer

Steeds meer kinderen wonen niet meer bij hun beide ouders

21-12-2017

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) uit 2015 blijkt dat in twintig jaar tijd het aantal kinderen dat niet meer in een gezin met twee eigen ouders woont, is gestegen van 200.000 tot 600.000.

Lees meer

Samenwonen met een andere gescheiden ouder?! Dat kan in Amsterdam!

12-12-2017

Over het algemeen komen gescheiden ouders moeilijk aan een woning. Initiatiefnemer Rob Visser heeft het zogenoemde ‘Parents House’ in het leven geroepen.

Lees meer

Vader mag na uitspraak geen foto’s van zijn zoontje plaatsen op het sociale media

05-12-2017

Geregeld komt tijdens echtscheidingen het onderwerp over het wel of niet mogen publiceren van foto's van kinderen op het sociale media ter sprake. De hoofdregel is dat kinderen net zoveel recht op privacy hebben als volwassenen. Ouders zijn verantwoordelijk voor de privacy van hun kinderen.

Lees meer

Pensioen is een ondergeschoven kindje tijdens de scheiding

28-11-2017

Het blijkt dat het pensioen een onderschoven kindje is tijdens de scheiding. Maar liefst 45% van de vrouwen denkt dat de scheiding geen invloed heeft op het pensioen, terwijl een derde niet weet dat hierover iets moet worden vastgelegd.

Lees meer

Wettelijke indexering 2018 vastgesteld op 1,5%

20-11-2017

Per 1 januari 2018 wordt de alimentatie met 1,5% verhoogd. Dit wordt ook wel wettelijke indexering genoemd.

Lees meer

Echtscheiding moet ook in de toekomst via de rechter

14-11-2017

Het huidige kabinet heeft het voorstel van het vorige kabinet afgewezen, dat scheiden bij een ambtenaar van de burgerlijke stand mogelijk maakt, mits partijen het onderling eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben. 

Lees meer

Vervolg: Regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' m.b.t het personen en familierecht

24-10-2017

Op 10 oktober 2017 hebben de fractievoorzitters het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. In het regeerakkoord zijn bepaalde punten neergelegd met betrekking tot het personen-en familierecht.

Lees meer

Regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' m.b.t het personen en familierecht

16-10-2017

Op 10 oktober 2017 hebben de fractievoorzitters het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. In het regeerakkoord zijn bepaalde punten neergelegd met betrekking tot het personen-en familierecht.

Lees meer

Interventieprogramma helpt kinderen bij het verwerken van een scheiding!

07-09-2017

Een echtscheiding is een emotioneel zwaar proces. Niet alleen voor partijen, maar ook voor de kinderen.

Lees meer

Meer mensen kiezen voor geregistreerd partnerschap

25-08-2017

In 2016 zijn er 15.700 geregistreerde partnerschappen afgesloten. Dat is bijna een kwart meer dan in het jaar daarvoor.

Lees meer

Filmpje: in gesprek met een kinderrechter

21-08-2017

Wat kun je verwachten van een gesprek met de kinderrechter? Onderstaand een interessant filmpje over een gesprek bij de kinderrechter. 

Lees meer

De gevolgen van een echtscheiding op uw belastingzaken

07-08-2017

Een echtscheiding is een emotioneel zwaar proces. Maar naast de emotionele verwerking zullen er na een echtscheiding ook koude, formele aspecten moeten worden afgehandeld.

Lees meer

Bijzonder huwelijk tussen 84-jarige neef en nicht

01-08-2017

In Nederland is het verboden om te trouwen met (groot-)vader, (groot-)moeder, broer of zus. Een huwelijk in derde of vierde graad in de zijlinie (oom, tante, neef, nicht) is echter wel toegestaan.

Lees meer

Scheiden, maar toch samenwonen

31-07-2017

En dit alles met behulp van een wel heel bijzondere woning!

Lees meer

Kindvriendelijke uitspraken

28-07-2017

Kindvriendelijke uitspraken zijn in opkomst. Het formuleren van een uitspraak in kindvriendelijke taal wordt gezien als een positieve ontwikkeling en sluit goed aan bij internationale wetten en regelgeving. Op deze manier wordt het voor een kind makkelijker om te begrijpen waarom de rechter zijn beslissing heeft genomen.

Lees meer

Registratie levenloos geboren kinderen binnenkort mogelijk

25-07-2017

Registratie van kinderen die levenloos ter wereld komen is binnenkort beschikbaar. Ouders die dat wensen kunnen straks ook de naam van hun levenloos geboren kind bij de samenstelling van hun gezin zien in de Basisregistratie Personen (BRP)

Lees meer

Kinderombudsman onafhankelijker

25-07-2017

Er wordt gepleit voor een onafhankelijkere kinderombudsman, met onder meer een eigen budget.

Lees meer

Gerechtsgebouw Alkmaar minder goed bereikbaar met auto

25-07-2017

Vanwege groot onderhoud aan de Leeghwaterbrug (N242) is het gerechtsgebouw in Alkmaar minder goed bereikbaar. 

Lees meer

Duits hotel hoeft naam minnaar niet vrij te geven voor alimentatie

12-06-2017

Het belang van de betrokken mannen om zelf over hun informatie te beschikken en om hun eigen huwelijk en gezin te beschermen weegt zwaarder dan het belang van de vrouw. 

Lees meer

21e-eeuws ouderschap

06-06-2017

Via deze link kunt u een interessant artikel vinden over een aantal van de 68 (!) aanbevelingen inzake de uitoefening van '21e-eeuws ouderschap' uit het rapport van de Staatscommissie Herijking ouderschap.

Lees meer

Uitzending Klokhuis over scheiden

02-06-2017

Op de site van het Klokhuis kun je een uitzending over scheiden bekijken. Met name voor kinderen een heel nuttige en duidelijke uitzending over scheiden!

Lees meer

Scheiding winnen op Valentijnsdag in VS

02-06-2017

Hoewel 14 februari door velen wordt gezien als een liefdevolle dag, zijn er helaas ook mensen voor wie dit niet op gaat. Een Amerikaanse echtscheidingsadvocaat heeft daar een aantal jaar geleden slim op ingespeeld.

Lees meer

NOvA: advocaat voor kind bij (v)echtscheidingen

02-06-2017

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft in november van vorig jaar professionele begeleiding van een kind door een advocaat in een echtscheidingsprocedure aanbevolen.

Lees meer

Ouderlijk gezag

02-06-2017

Geregeld krijgen wij binnen ons kantoor te maken met gerechtelijke procedures met betrekking tot de vaststelling en/of wijziging van het ouderlijk gezag. Wij merken dat hier bij cliënten soms onduidelijkheid over bestaat.

Lees meer

Kindgesprek

02-06-2017

Wist u dat kinderen tijdens een familierechtelijke procedure ook in de gelegenheid worden gesteld om hun visie kenbaar te maken aan de rechter door middel van een zogeheten 'kindgesprek'?

Lees meer

Filmpje voor kinderen over vechtscheidingen

02-06-2017

Een filmpje over kinderen die slachtoffer zijn geworden van een vechtscheiding. Wederom wordt hierdoor duidelijk welke traumatische gevolgen een vechtscheiding voor kinderen kan hebben.

Lees meer

Naamswijziging: hoe werkt het?

02-06-2017

Naast echtscheidingen, alimentatiezaken en gezagsprocedures, houdt het team van Kemmers Familie Advocaten zich bezig met nog veel meer onderwerpen in het Personen- en Familierecht. Een voorbeeld hiervan is naamswijziging.

Lees meer

Behoeftigheid geen vereiste bij kinderalimentatie

02-06-2017

Conform art. 1:392 BW zijn de ouders, de kinderen en behuwdkinderen, schoonouders en stiefouders jegens elkaar tot het verstrekken van levensonderhoud verplicht.

Lees meer