Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. We maken ons zorgen om de gezondheid van onze dierbaren. Het openbare leven ligt stil, huiskamers zijn plekken voor school en werk geworden. Gevreesd wordt dat de impact op de economie groter zal zijn dan de kredietcrisis in 2008. Faillissementen en ontslagen lijken dan ook onafwendbaar. Misschien is jouw inkomen ook (deels) weggevallen? In dit blog lees je of dit invloed heeft op de alimentatie.

 

Economische gevolgen coronacrisis

Misschien zat je in maart nog in je proeftijd of had je een tijdelijk contract, en ben je nu je baan kwijt. Of werk je in de horeca-, retail- of reisbranche en weet je al dat je werkgever het niet redt, ondanks de overheidssteun. En als je ondernemer of zzp-er bent, is er een kans dat je nu je omzet ziet opdrogen. Dan heb je nu al, of op korte termijn, geen of minder inkomsten. En daardoor kan je in de knoop komen met het betalen van partner- en kinderalimentatie. Maar je mag niet zomaar stoppen met het betalen van alimentatie. Ook mag je het bedrag niet zomaar zelf wijzigen.

 

Alimentatie stopzetten of wijzigen

Als je bent gescheiden is het alimentatiebedrag door de rechter vastgelegd of bekrachtigd in de echtscheidingsbeschikking. Als je de alimentatie dan wilt stopzetten of het bedrag wilt wijzigen, mag je dat niet zomaar eenzijdig doen. Je moet eerst in overleg met je ex-partner. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan je de rechtbank vragen om de alimentatie te wijzigen en mag je pas ná de beslissing van de rechter minder gaan betalen (soms met terugwerkende kracht). Probleem daarbij is dat deze procedure meestal zo’n zes maanden in beslag neemt. Bijkomend probleem is dat de rechtbanken op dit moment gesloten zijn. Alleen urgente zaken gaan door. En hoe urgent deze situatie voor jou ook voelt, alimentatieprocedures behoren niet tot die categorie.

Stop je toch uit jezelf met betalen of verlaag je het bedrag? Dan is dit niet zonder risico’s. Je ex-partner kan dan namelijk met de rechterlijke uitspraak in de hand een deurwaarder of het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsverplichtingen inschakelen, om je alsnog te bewegen te betalen. Doe je dat dan nog steeds niet? Dan kan je ex-partner beslag laten leggen op je huis, bankrekeningen of inkomen. Dan ben je dus nog veel verder van huis.

 

Ga in overleg

Gelet op het voorgaande adviseren wij je om, als je door de coronacrisis in financiële problemen komt, je ex-partner hier zo snel mogelijk van op de hoogte stellen en constructief in overleg te gaan over het (tijdelijk) aanpassen van de alimentatie. Je kunt dit bedrag dan later eventueel weer bijstellen.

Dit advies geldt uiteraard ook als je alimentatie ontvangt en je inkomen door de coronacrisis wegvalt. Ook dan kan het bedrag aangepast worden en is het goed om daarover constructief met je ex-partner te overleggen.

In deze tijd is heel veel onzeker en moeten we ons allemaal continu aanpassen. Daarbij is het belangrijk om flexibel te zijn, geduld met elkaar te hebben en elkaar zo veel mogelijk te helpen. Dat geldt voor overheid en burgers, bedrijven onderling, huurders en verhuurders, maar ook voor ex-partners. Alleen samen komen we hier doorheen.

 

Vragen?

Wil je een alimentatieberekening laten maken? Kan je hulp gebruiken in de gesprekken met je ex-partner? Of heb je andere vragen over jouw alimentatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We beantwoorden ze graag!