Als je gescheiden bent en kinderalimentatie betaalt, ben je er vast van op de hoogte dat je in sommige gevallen het alimentatiebedrag kunt (laten) wijzigen. Als er iets is veranderd in je gezinssituatie bijvoorbeeld, of als het inkomen van jou of je ex-partner is gewijzigd. Maar hoe zit het als je inkomen daalt omdat je ouderschapsverlof opneemt? In dit blog geven we je antwoord op die vraag.
Als je in loondienst bent en jonge kinderen hebt, heb je recht op ouderschapsverlof. Je hebt per kind maximaal recht op 26 keer het aantal uren dat je iedere week werkt. Je moet het verlof opnemen voordat je kind 8 jaar wordt, daarna vervalt het.
In de meeste gevallen is het ouderschapsverlof onbetaald. Soms staan er in de cao of de arbeidsovereenkomst andere afspraken, dan kan het zijn dat het ouderschapsverlof gedeeltelijk wordt doorbetaald. Op dit moment maakt het kabinet plannen om vanaf augustus 2022 de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof in alle gevallen gedeeltelijk door te betalen. Hoe dan ook, als je ouderschapsverlof opneemt, ga je er altijd (tijdelijk) in inkomen op achteruit.
De hoogte van de kinderalimentatie hebben jullie samen afgesproken en is door de rechter bekrachtigd. Als jullie er tijdens de scheiding samen niet uitkwamen is het bedrag door de rechter vastgesteld. Je mag het bedrag niet eenzijdig wijzigen op het moment dat je inkomen vermindert. Je moet eerst overleggen met je ex-partner. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan je de rechtbank vragen om de alimentatie te wijzigen.
De berekening van kinderalimentatie wordt gebaseerd op de kosten van de kinderen en de draagkracht van de ouders. Als je minder gaat verdienen, vermindert je draagkracht. Je zou dan kunnen denken dat je vanzelf ook minder kinderalimentatie hoeft te betalen. Maar dat is niet het geval. Je mag alleen minder gaan betalen als je inkomensverlies niet verwijtbaar of voor herstel vatbaar is. Is je inkomenverlies wel verwijtbaar of voor herstel vatbaar? Dan wordt bij de herberekening van de alimentatie rekening gehouden met een fictief (hoger) inkomen. Daarmee wordt voorkomen dat alimentatiebetalers bijvoorbeeld minder gaan werken om onder de alimentatieverplichting uit te komen. Maar hoe zit het dan met het opnemen van ouderschapsverlof, is dat verwijtbaar of voor herstel vatbaar?
Om deze vraag draaide het in een zaak die in 2018 speelde bij het gerechtshof in Den Bosch. In die zaak was er sprake van co-ouderschap. De vader, die kinderalimentatie betaalde, had ouderschapsverlof genomen om inhoud te kunnen geven aan het co-ouderschap. Omdat hij daardoor minder inkomsten had, wilde hij het alimentatiebedrag verlagen. Zijn ex-vrouw was het daar niet mee eens, volgens haar deed de man dit alleen maar om onder zijn alimentatieverplichting uit te komen. Volgens de vrouw was het inkomensverlies daarom verwijtbaar en voor herstel vatbaar.
Het gerechtshof vond echter dat niet was gebleken dat de man het ouderschapsverlof had opgenomen met een ander doel dan waarvoor het bedoeld was, namelijk om meer voor de kinderen te kunnen zorgen. Het inkomensverlies dat hierbij hoorde kon de man dan ook niet verweten worden. Van hem kon ook niet worden gevraagd weer meer te gaan werken om zijn oude inkomen ter herstellen.
Uit deze zaak mag je dus de conclusie trekken dat wanneer jij ouderschapsverlof opneemt om meer bij de kinderen te kunnen zijn, je het alimentatiebedrag kunt wijzigen. Neem je ouderschapsverlof op met een ander doel? Dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat je bij de herberekening rekening moet houden met een fictief hoger inkomen.
Wil je ouderschapsverlof opnemen en een nieuwe alimentatieberekening laten maken? Of kan je hulp gebruiken in de gesprekken met je ex-partner over de hoogte van het alimentatiebedrag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag!