Gescheiden en op vakantie met de kinderen. Zeker het eerste jaar voor iedereen een spannend moment. Maar ook de jaren erna blijft het goed afstemmen. En met de huidige pandemie staan veel ouders nog meer tegen over elkaar dan anders.

Met deze 10 tips ga je goed voorbereid op reis.

De voorbereiding:

  1. Maak goede afspraken over de duur van de vakantie. drie om drie weken klinkt overzichtelijk, maar zeker jonge kinderen is dat vaak te lang om een van hun ouders te missen. Zeker als het de verzorgende ouder is.
  2. Stem daarbij duidelijk het overdracht moment voor en na de vakantie af, zo ga je relaxter op reis en weet iedereen wat hij/zij kan verwachten. Lopen de vakanties in elkaar over geef elkaar dan wat speling bij de overdracht. Het is niet fijn als jullie om 16:00 uur terugkomen van vakantie en de andere ouder dezelfde avond nog met de kinderen naar de volgende bestemming vliegt.
  3. Ga je naar het buiteland, zorg dan je dat het formulier ‘toestemming reizen met minderjarige’ bij je hebt. Dit formulier vind je op de site van Rijksoverheid. Heeft de andere ouder geen toestemming gegeven en is er vervangende toestemming verleend door de rechter, neem dat dan (eventueel vertaald in het Engels) mee. Naast het toestemmingsformulier is het verstandig om ook het volgende mee te nemen:
    • Een recent uittreksel uit het gezagsregister;
    • Een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie van het kind;
    • Een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft met eventueel een telefoonnummer erop.
    • Een kopie van het retourticket;
    • Een kopie van het ouderschapsplan.
  4. Zorg dat je tijdig alle paspoorten en/of ID-kaarten overgedragen hebt. Het klinkt voor de hand liggend, maar je zal de eerste ouder niet zijn, die zich de dag voor vertrek realiseert dat de paspoorten nog bij de andere ouder liggen. Draag de documenten, als dat kan, dus tijdig over.

Op vakantie

  1. Maak vooraf afspraken over contactmomenten tijdens de vakantie met de andere ouder. Zeker bij een eerste vakantie na de scheiding, zullen de kinderen en de thuisblijvende ouder moeten wennen aan een langere periode zonder elkaar. Met goede afspraken heeft iedereen een ontspannen vakantie en voorkom je discussie.
  2. Bespreek hoe jullie omgaan met foto’s op social media. Als een van de gezaghebbende ouders niet wil dat er foto’s van de kinderen gedeeld worden, dan moet de andere ouder zich daaraan houden. Daarbij kan het voor de thuisblijvende ouder confronterend zijn om al deze blije foto’s te zien; zeker als er ook een nieuwe partner in het spel is. Het blijft altijd de ouder van jouw kind(eren), dus probeer het beste met elkaar voor te hebben en respecteer dat van elkaar.

Reizen en COVID-19

  1. Maak duidelijke afspraken met betrekking tot COVID-19. Wat gebeurt er als de kleurcode van het land wijzigt? Een van jullie COVID heeft? Of hoe jullie een eventuele quarantaine vormgeven.
  2. Neem de zorgpolis (digitaal) mee.
  3. Gaan er kinderen van 13 jaar of ouder mee, zorg voor een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag in de vorm van een gezondheidsverklaring. Kijk voor de richtlijnen per land  en meer informatie op wijsopreis.nl.
  4. Houd jouw ex op de hoogte van de ontwikkelingen. Zijn de regels heel goed na te leven, stel jouw ex-partner dan gerust. Wijzigt er iets laat het dan ook weten. Dat voorkomt verontrustende appjes op de plaats van bestemming, die jullie vakantie onnodig verstoren.

Met deze 10 tips ga je goed voorbereid op reis en wordt het voor iedereen een ontspannen tijd, waarin genoeg ruimte is om van elkaar te genieten en om mooie, nieuwe herinneringen te maken.