Ouders die het ouderlijk gezag over hun kind hebben zijn verplicht hun kind op te voeden en te verzorgen. Daarnaast bent u wettelijk vertegenwoordiger van het kind. Als er twee ouders belast zijn met het ouderlijk gezag dan zullen beide ouders mogen meebeslissen over (belangrijke) keuzes in het leven van een minderjarig kind, zoals bijvoorbeeld de keuze voor een school.
De moeder heeft vanaf de geboorte automatisch het gezag over het kind. De vader krijgt het gezag ook automatisch als hij op het moment dat het kind wordt geboren getrouwd is met de moeder of een geregistreerd partnerschap met haar heeft.
Ook als twee vrouwen met elkaar getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben als het kind wordt geboren worden beide vrouwen met het ouderlijk gezag belast. Dit is alleen anders als het kind voor de geboorte al door iemand anders is erkend.
Als je als vader of duomoeder niet getrouwd bent met de moeder van het kind kunt u ook worden belast met het ouderlijk gezag. Hiervoor zal u het kind eerst moeten erkennen. U kunt het kind met toestemming van de moeder erkennen. Dit kan ook al voor de geboorte van het kind. Door de erkenning bent u nog geen wettelijk vertegenwoordiger van het kind dat bent u pas nadat u ook het gezag heeft over het kind. U kunt het gezag samen met de moeder aanvragen bij de rechtbank.
In het geval de moeder weigert om toestemming te geven voor het gezamenlijk gezag, kunt u de rechter om vervangende toestemming tot het verkrijgen van het gezamenlijk gezag verzoeken. Het verzoek hiervoor moet door een advocaat worden ingediend.
Ook na een scheiding blijven ouders beiden belast met het ouderlijk gezag.
Als er zorgen over de kinderen zijn kunnen uw kinderen, ook als de ouders een relatie met elkaar hebben, onder toezicht worden gesteld.
Informatie over scheiden