Kinderen niet meer zien na scheiding - drama voor duizenden vaders

08/10/2018

Tijdens vechtscheidingen lopen de emoties hoog op tussen ouders. Vaak verliezen ouders het belang van het kind uit het oog. Ondanks dat er door de rechter een omgangsregeling wordt vastgesteld, zijn er nog vaak gevallen waarin de ex de omgangsregeling frustreert en de kinderen tegen de andere partner opzet. Ongeveer 1 op de 5 kinderen ziet na een (vecht)scheiding één van z’n ouders niet meer. In de meeste gevallen gaat het om de vaders die hun kinderen niet meer zien. De stichting Herken Ouderverstoting (HO) spreekt van een onderschat probleem: “Het staat onvoldoende op de maatschappelijke agenda. Het is een blinde vlek."

In de Tweede Kamer werd eerder dit jaar een motie aangenomen tegen ouderverstoting. Minister Dekker van Rechtsbescherming moet een plan maken om ouders die zich niet houden aan een omgangsregeling, harder aan te pakken. Volgens de initiatiefnemers moet het strafrecht vaker gebruikt worden. In het uiterste geval het opleggen van een gevangenisstraf. In de praktijk blijkt het lastig om straffen op te leggen tegen de ouder die de omgangsregeling frustreert. Ook moet er in dat verband gedacht worden aan de kinderen die de rekening ervan betalen. Als de partner niet de omslag kan maken naar het belang van het kind, dan heb je als hulpverlener het nakijken. Het enige wat mogelijk zou kunnen helpen volgens Krijnsen - van het project Begeleide Omgangsvormen (BOR) – is dat in een vroeg stadium van de scheiding al begeleiding en hulp wordt ingezet: preventie. Daarnaast is een mogelijk middel het sneller inplannen van een zitting, zodat de rechter eerder een besluit kan nemen over de omgangsregeling.

Een vader vertelt zijn persoonlijk verhaal in het artikel, zo geeft hij aan: Het is de keiharde waarheid, zegt hij. "Je kunt elke hulpverlener achter je hebben en de rechter. Als moeder de boel saboteert, ben je machteloos." Hij wijst met enige boosheid naar de Raad voor de Kinderbescherming. "Die laat jou en je kind ook in de kou staan." De Enschedeër vindt dat een rechter in de omgangsregeling ook meteen de sancties moet vastleggen. Net zoals je weet; als ik door rood rijd, krijg ik een boete. Misschien helpt die druk."

Voor het gehele artikel, verwijs ik u graag naar de volgende link: https://www.tubantia.nl/enschede/kinderen-niet-meer-zien-na-scheiding-drama-voor-duizenden-vaders~ac468e33/